woensdag 6 januari 2010

Bands die meer aandacht verdienen in 2010

Nu we weer klaar zijn met de jaar- en decenniumlijstjes, is het tijd om vooruit te kijken. Daarom verschijnen op steeds meer sites artikelen met voorspellingen over 2010. Welke bands het allemaal gaan maken komend jaar. Heel verrassend zijn die lijstjes niet altijd. Zoals waarschijnlijk wel meer mensen denk ik dat de nieuwe Yeasayer het goed gaat doen bij de indieliefhebbers. Ook denk ik dat Local Natives het komend jaar bekender gaan worden. Verder is Ellie Goulding volgens mij aardig in opkomst. Maar dat is niet al te spannend allemaal.

Gijsbert Kamer schreef in deze blogpost over het afgelopen popdecennium: “Nieuwe stromingen waren er niet, nieuwe sterren evenmin.” Vooral met dat eerste ben ik het niet helemaal eens. Ik denk namelijk dat bands als Animal Collective en Washed Out nog net op de valreep van het afgelopen decennium een nieuwe stroming aangekondigd hebben, een nieuw geluid dat we de komende jaren meer gaan horen. En natuurlijk borduren ook die bands verder op oudere dingen; vooral bands uit de jaren ’60 en ’70 zoals The Beach Boys, Pink Floyd en folkartiesten als Vashti Bunyan. In hoeverre het echt nieuw is weet ik niet, maar laten we die discussie ook maar niet gaan voeren. Een naam voor dit genre is er volgens mij ook nog niet, maar zoals Pitchfork het in hun “The Decade in News” beschrijft vind ik wel mooi:


In ieder geval, waar ik deze blogpost voor schrijf is om niet de bands te noemen die wel erg voor de hand liggen, maar juist de dingen die veel mensen (misschien) nog niet kennen. En die het verdienen om in 2010 meer beluisterd te worden:

Twinkranes
Een band uit Dublin, een beetje te vergelijken met Battles en Liars. Van hun Last.fm pagina: The three members Rooster (vocals, guitars and tapes) Blonde Fox (vocals and drum set) and Auburn Spinner (synthesiser’s and soundscapes) have spent the last decade and a half as part of each others strange rotating orbit. In this time they have melded together the worlds of motor driven kraut, space rock, psychedelia and avant-pop. In november kwam het album ‘Spektrumtheatresnakes’ uit. Luisteren kan op hun Myspace.

Julianna Barwick
Werd door Pitchfork al erg positief gerecenseerd, maar heb er verder weinig over gehoord of gelezen. Zonde, want haar ‘Florine’ EP is echt prachtig. Haar in lagen gestapelde melodieuze zanglijnen staan centraal, aangevuld met toetsen en soundscapes. Doet een beetje denken aan Björk’s Medulla, maar zeker niet alleen weggelegd voor de fans van die laatste. Luister op Myspace.

Best Coast
Dit is een naam die wel meer valt bij de ‘te verwachten voor 2010’ artikelen. En ook mijn favoriet. Als je naar de liedjes luistert zal snel duidelijk worden waarom: ze vallen precies in de omschrijving van Pitchfork zoals hierboven te lezen. Lo-fi maar verschrikkelijk catchy. Zodra er een album komt, gaan we hier veel over horen.

Pearl Harbor
Een erg leuke band, maar ik denk dat ze niet groot gaan worden in 2010. Daarvoor blijft het allemaal net niet genoeg hangen, en is het misschien net te dissonant. California Shakedown is wel een erg leuk liedje, en verdient het zeker om eens beluisterd te worden.

Smith Westerns
De band waarvan de naam de afgelopen maanden al enkele keren is gevallen. En niet voor niets. Wederom een lo-fi/garage geluid, maat stuk voor stuk anthems. De band heeft volgens mij al een beetje mee kunnen varen op het succes van Girls, waar de band een flink aantal shows mee doet. Ik voorzie dat ze daarna ook prima op eigen benen kunnen staan. Myspace.

Colonies
De meest ‘oldskool’ indieband uit dit lijstje. Gewoon leuke, slimme indieliedjes. Met drie percussionisten. En ze zijn zo slim om Bandcamp te gebruiken:

<a href="http://colonies.bandcamp.com/album/thirty-thousand-2">Fairer Winds by Colonies</a>

Sleep Whale
Van Last.fm: For guitarist/cellist Joel North and violinist/sequence programmer Bruce Blay, the melding of traditional live acoustic sounds of violin, cello, and guitar with vanguard electronic processing is the most natural thing in the world. Woven throughout the infectious melodies of violin, cello, and guitar you’ll find music boxes, shortwave radios, tape machines, water and much more. Vooral het album ‘Houseboat’ is een aanrader, heerlijke plaat. Afgelopen november uitgegeven door Western Vinyl. Myspace.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten